Hola n selamat tengah panas uolls sekalian*
2-3 hari ni keja aku kat rumah asyik buat aiskrim Malaysia jer. Buat yang tak tahu apa benda aiskrim Malaysia, meh sini aku bagitau...
Aiskrim Malaysia adalah sejenis aiskrim buatan sendiri yang diletakkan dalam plastik, kemudian disejukbekukan. Depends on korang sendirilah nak perasa apa. Kalau dulu nenek aku selalu buat eskem perasa anggur, milo, bandung, oren and macam-macam lagi. Nenek aku siap boleh jual lagi n masa tu dia jual dalam RM0.10-RM0.20.. Ramai gak lah bebudak yang beli eskem ni kat nenek aku. Dedulu bolehlah jual memurah sekarang tak dapek do..
Seronok betul bila teringat masa kecik-kecik selalu makan aiskrim ni pastu bila dah habis makan, tiup plastik tu then letupkan(pijak pakai kaki) haha tak de kerja..
Yang tukang habiskan aiskrim-aiskrim nenek aku tentulah adik-beradik aku jugak kahkah...Peti ais nenek penuh dengan aiskrim Malaysia..Tapi tu semua dulu. Sekarang nenek dah tak buat lagi aiskrim ni. So sementara aku ada kat rumah, biarlah aku merajinkan diri buat aiskrim Malaysia.
I decided to make 'Aiskrim Sumi' sebab eskem ni famous sekarang. Saje-saje jer cuba. Ha menjadi ke tidak?
okay, let's take a look at it's recipe :-
1) Susu cair
2) Susu pekat
3) Air putih
4) Sumi
5) Garam
6) Buah-buahan dalam tin
Of course la aku pun tengok resepi ni kat others blog, sebelum aku buat sendiri for the first time..
2-3 hari ni keja aku kat rumah asyik buat aiskrim Malaysia jer. Buat yang tak tahu apa benda aiskrim Malaysia, meh sini aku bagitau...
Aiskrim Malaysia adalah sejenis aiskrim buatan sendiri yang diletakkan dalam plastik, kemudian disejukbekukan. Depends on korang sendirilah nak perasa apa. Kalau dulu nenek aku selalu buat eskem perasa anggur, milo, bandung, oren and macam-macam lagi. Nenek aku siap boleh jual lagi n masa tu dia jual dalam RM0.10-RM0.20.. Ramai gak lah bebudak yang beli eskem ni kat nenek aku. Dedulu bolehlah jual memurah sekarang tak dapek do..
Seronok betul bila teringat masa kecik-kecik selalu makan aiskrim ni pastu bila dah habis makan, tiup plastik tu then letupkan(pijak pakai kaki) haha tak de kerja..
Yang tukang habiskan aiskrim-aiskrim nenek aku tentulah adik-beradik aku jugak kahkah...Peti ais nenek penuh dengan aiskrim Malaysia..Tapi tu semua dulu. Sekarang nenek dah tak buat lagi aiskrim ni. So sementara aku ada kat rumah, biarlah aku merajinkan diri buat aiskrim Malaysia.
I decided to make 'Aiskrim Sumi' sebab eskem ni famous sekarang. Saje-saje jer cuba. Ha menjadi ke tidak?
okay, let's take a look at it's recipe :-
1) Susu cair
2) Susu pekat
3) Air putih
4) Sumi
5) Garam
6) Buah-buahan dalam tin
Of course la aku pun tengok resepi ni kat others blog, sebelum aku buat sendiri for the first time..
Sebahagian daripada bahan-bahan, iaitu:
Susu pekat n plastik aiskrim.
Bahan utama maybe Sumi lah kot. Dah nama pun eskem sumi. Hehe..
Orait. Kalau tengok kat resepi orang lain dorang guna 1 tin susu pekat n satu tin susu cair. Kalau aku pulak, aku just guna 1 Tin susu cair n setengah tin susu pekat. Garam guna secubit je.
First : Masukkan susu cair ke dalam periuk. (periuk kecik pun okay)
Add some water. Then, tambahkan susu pekat, kacau, n didihkan..(kena masak dulu yer bahan-bahan ni). After that, tambah secubit garam. Fungsi garam adalah untuk menambahkan lemak susu tadi.
Second: Biarkan bahan-bahan di atas sejuk. Sambil-sambil tu bolehlah potong sumi.. Mula-mula buat, aku potong sumi kepada dua bahagian jer. Pastu kali kedua buat, aku potong kecik sikit biar nampak sumi tu banyak.
Third: Masukkan sumi dan buah-buahan dalam tin ke dalam plastik aiskrim..
Lepastu masukkan bahan-bahan yang (first). Then ikat bahagian atas plastik. Siap. Boleh sejukkan dalam freezer.
Aiskrim Sumi Resepi Nanako
Inilah hasilnya
Ada orang yang suka aiskrim yang betul-betul beku. Kalau atuk aku, Mama kata dia lebih suka yang separuh beku. (^,^).. Korang pulak macam mana?
After buat aiskrim Sumi, abang aku yang kedua tu request kat mama aku suruh buat aiskrim bandung. Sebagai adik yang baik (chewahh giteww), aku pun buatlah.. Lagipun kalau tak buat kempunan pulak dia..
Beberapa hari sebelum buat aiskrim ni, aku dah cakap dah dengan nenek yang aku nak buat Aiskrim Sumi. So nenek macam excited lah. Bila jer aiskrim ni dah siap+ beku, aku terus hantar kat rumah nenek. N orang pertama yang makan tak lain tak bukan, *my grandfather*
I was so happy dapat masak atau buat resepi terbaru untuk my familia.
Kepada korang, Selamat mencuba.
p/s: Buah-buahan dalam tin kalau takde pun takpe. Itu idea mama untuk sedapkan lagi Aiskrim Sumi.
No comments:
Post a Comment